Demos’un (yani halkın) kratos’a (yani iktidara) karar verdiği yönetim biçimidir demokrasi.

 

Demokrasilerde halkın kararı seçim yoluyla belirlenir. Halk, belirli aralıklarla sandığa gider ve tercihte bulunur.

 

Halktaki demokratik bilinç geliştikçe, ülkedeki demokrasi de gelişir.

 

Ülkemizde yarım asrı geçen çok partili demokratik sistem, bugün hala istediğimiz gelişmişlik düzeyinde değilse, bunun önemli nedenlerinden biri ‘’oyum boşa gitmesin’’ anlayışıdır.

 

‘’Oyum boşa gitmesin’’ anlayışı seçmenin, gerçekte oy vermek istediği partiyi güçsüz bulduğu için güçlü gördüğü bir başka partiye oy vermesi şeklinde kendini gösterir.

 

Aslında ’’oyum boşa gitmesin’’ anlayışı, demokrasinin özünü oluşturan halk iradesinin gerçek manada tecelli etmesine engeldir. Zira bu anlayış nedeniyle halkın önemli bir bölümü, gerçek iradesini değil, gerçeğe yakın olan iradesini sandığa yansıtmaktadır.

  

Kendisine uzak gördüğü bir partinin seçimi kazanmaması için oyunu, ehven-i şer gördüğü diğer-güçlü partiye veren seçmen bu sayede kendi partisini kendi eliyle güçsüzlüğe itmiş olmaktadır.

 

Oysa demokratik bilinç, adayları/partileri kazanıp-kaybetme odaklı değil, liyakatli olup olmadıkları açısından değerlendirmeyi gerekli kılar.

 

Kaybedeceği endişesiyle liyakatli adaya/partiye oy vermemek, yönetim yetkisinin ehil olmayan ama güçlü görünen kişilere teslim edilmesi anlamına gelir. Ama iyi bir yönetim için güçlüye değil layık olana oy vermek gerekir.

 

Öte yandan, seçimlerde verilen her oy, adayın/partinin toplumsal kabulünü göstermektedir. Toplumsal kabulü artan partiler, seçimi kazanamasa bile yönetimi daha güçlü şekilde eleştirebilme/denetleyebilme imkanına kavuşacaktır. Bu da halkın haklarını koruyabilmesi açısından şarttır. Bu manada verilen hiçbir oy boşa gitmemiş olacaktır.

 

Önümüzdeki seçimlerde oy verirken, ölçümüz güç değil, liyakat olsun. Şehirlerimizin huzurunu, düzenini ve en önemlisi hazinesini teslim edeceğimiz kişileri seçerken ilk önce dürüstlük şartını arayalım.

 

Nasıl ki hak güçlünün değil haklının olmalıysa, yönetim yetkisi de güçlünün değil emin kişilerin olmalıdır.

 

İnandığımız değerlerin de, demokrasinin de gereği budur…

buy abortion pill online purchase abortion pill
medication coupons walgreens photo coupon 100 prints
kamagra super kamagrashop
concorde concordia versicherung
amoxicillin-rnp amoxicillin antibiyotik fiyat
cialis coupon free cialis discount coupons
articles on abortion pill abortion price
cialis discount coupons prescription discount coupon
abortion clinics san diego where can i buy the abortion pill
fibromyalgia ldn naloxone for alcoholism
shot for alcohol cravings ldn naltrexone side effects
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.