Ünlü gazeteci Uğur Dündar’ın çok güzel ve öenmli bulduğum bir köşe yazısını sizlerle paylaşıyorum…

BDP mil­let­ve­kil­le­riy­le MİT gö­rev­li­le­ri­nin İm­ra­lı­‘da, Ab­dul­lah Öca­la­n’­la yap­tık­la­rı gö­rüş­me tu­ta­na­ğı­nın açık­lan­ma­sı, ka­mu­oyun­da ade­ta bom­ba et­ki­si yap­tı. Ef­sa­ne İçiş­le­ri Ba­kan­la­rın­dan Yurt Par­ti­si Ge­nel Baş­ka­nı Sa­det­tin Tan­ta­n’­a “2. Os­lo Re­za­le­ti ola­rak da adlandırılan bu du­ru­mu na­sıl de­ğer­len­di­ri­yor­su­nuz?” di­ye sor­dum. Çok do­lu ol­du­ğu an­la­şı­lan Tan­tan, İm­ra­lı­’dan gir­di, Kan­di­l’­den çık­tı! İş­te so­ru­la­rı­ma ver­di­ği çar­pı­cı ce­vap­lar:

* * *

Sa­det­tin Tan­tan (ST): Bu me­tin, sa­de­ce bir tu­ta­nak de­ğil, İm­ra­lı üze­rin­den Tür­ki­ye ve dün­ya ka­mu­oyu­na su­nu­lan bir “ma­ni­fes­to­”dur. Ay­nı za­man­da bir su­çüs­tü bel­ge­si­dir!

Uğur Dün­dar (UD): Bu id­di­alı ta­nı­mı bi­raz da­ha açar mı­sı­nız?

(ST): “Ma­ni­fes­to­”dur çün­kü bu bel­gey­le Tür­ki­ye­’nin 40 yıl­dır si­lah­lı ve si­lah­sız ör­güt­le­rin ne­den teh­di­di al­tın­da ol­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tır. Ay­rı­ca Türk mil­le­ti­ne yö­ne­lik zi­hin­sel teh­di­din ne ka­dar bü­yük bo­yut­la­ra ulaş­tı­ğı göz­ler önü­ne se­ril­miş­tir. Tür­ki­ye­’nin zi­hin­sel, ma­li-eko­no­mik, si­ya­si an­lam­da na­sıl kim­lik­siz­leş­ti­ri­lip kir­le­til­di­ği ser­gi­len­miş­tir. Bu ara­da Türk si­ya­se­ti­nin te­pe­den tır­na­ğa na­sıl tut­sak edil­di­ği, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti­’nin te­mel alt ya­pı­la­rı­nın ni­çin Ba­tı ül­ke­le­ri dü­ze­yi­ne çı­kar­tı­la­ma­dı­ğı da tüm dün­ya­ya ilan edil­miş­tir. Bu “ma­ni­fes­to­”da ay­rı­ca Tür­ki­ye üze­rin­den Türk ve inanç kim­li­ği­nin, de­ğer­le­ri­nin ne­den kul­la­nıl­mak is­ten­di­ği­ni de gö­re­bi­li­yo­ruz. Yi­ne bu “ma­ni­fes­to­”da ka­mu­nun, öze­lin ve si­ya­se­tin na­sıl kir­len­di­ği­ni, Kan­di­l’­e ve PKK’nın mal var­lı­ğı­na ne­den el ko­nul­ma­dı­ğı­nı da bu­la­bi­lir­si­niz.

 (UD): Bu tu­ta­nak ay­nı za­man­da bir su­çüs­tü zap­tı­dır der­ken bun­la­rı mı kas­te­di­yor­su­nuz?

(ST):  Sa­de­ce bun­lar de­ğil, da­ha­sı var! Su­çüs­tü­dür di­yo­rum, zi­ra bu me­tin, yıl­lar­ca ça­lı­şan Türk mil­le­ti­nin, mil­li eko­no­mi bo­yu­tuy­la ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da ka­bi­li­ye­ti­ni ne­den bir tür­lü ge­liş­ti­re­me­di­ği­ni or­ta­ya koy­muş­tur! Mil­le­te söy­le­nen ya­lan­la­rı de­şif­re et­miş­tir. Mil­le­tin gö­zü­nü aça­rak “Ya­lan Rüz­ga­rı­” ad­lı di­zi­nin son bö­lü­mü ol­muş­tur. Bu “ma­ni­fes­to­” ay­rı­ca, içe­ri­de­ki ve dı­şa­rı­da­ki güç odak­la­rı­nın, bu gü­cü el­le­rin­den bı­rak­ma­mak için gi­riş­tik­le­ri ça­tış­ma­nın, Tür­ki­ye­’ye az da ol­sa bir teh­dit şek­lin­de yan­sı­ma­sı­dır. Bu ka­da­rı bi­le deh­şet ve­ri­ci­dir. Ama se­vin­di­ri­ci bir ya­nı da var­dır. Se­vin­di­ri­ci­dir, çün­kü Türk mil­le­ti­nin geç­mi­şin­de­ki ve bu­gü­nün­de­ki ka­yıp­la­rı­nın ne ka­dar bü­yük ol­du­ğu­nu net bi­çim­de gös­ter­me­si ba­kı­mın­dan se­vin­di­ri­ci­dir! Yıl­lar­dır söy­le­di­ği­miz bu ger­çek­ler ni­ha­yet bu bel­gey­le ka­nıt­lan­mış­tır.

 (UD): Pe­ki bun­dan son­ra­sı için öne­ri­le­ri­niz var mı?

(ST):  Bu “ma­ni­fes­to­”, Tür­ki­ye­’nin is­tih­ba­rat an­la­mın­da te­mel alt ya­pı­sı­nın ol­ma­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­kar­mış­tır. Bu ko­nu­da hiç va­kit ge­çir­me­den ge­re­ken tüm ön­lem­ler alın­ma­lı­dır. Tür­ki­ye­’de­ki is­tih­ba­rat teş­ki­lat­la­rı­nın araş­tı­rıl­ma­sı şart­tır. Bu ko­nu­da TBMM’­de aci­len bir Araş­tır­ma Ko­mis­yo­nu ku­rul­ma­lı ve AKP Hü­kü­me­ti de ad­li an­lam­da so­ruş­tur­ma­lı­dır. PKK’­nın med­ya­da söz­cü­lü­ğü­nü ya­pan­lar pa­pa­ğan gi­bi ay­nı şey­le­ri söy­le­me­ye de­vam et­sin­ler ama, bi­zim acil bek­len­ti­mi­zi de bil­sin­ler. Bek­len­ti­miz şu­dur: Bu “ma­ni­fes­to­” çok bü­yük teh­li­ke­yi or­ta­ya çı­kar­dı. İm­ra­lı­’y­la gö­rüş­mek ba­şın­dan bu ya­na hu­kuk ih­la­li­dir. Sav­cı­lar ne­den bu ko­nu­da bir ça­lış­ma içe­ri­sin­de de­ğil­ler, an­la­mak­ta zor­luk çe­ki­yo­ruz! Zi­ra hu­kuk­suz­luk, di­ğer hu­kuk­suz­luk­la­rı ge­ti­ri­yor! İk­ti­dar sa­hip­le­ri­ne ve ge­ce gün­düz ek­ran­da du­ran “nö­bet­çi söz­cü­le­ri­ne­” so­ru­yo­rum: “PKK si­lah bı­rak­sın, yurt dı­şı­na çık­sı­n” di­yor­su­nuz da “60 mil­yar do­lar­lık ser­ve­ti sır­tı­na yük­le­yip sı­nır dı­şı­na mı gö­tü­re­cek?” so­ru­su­na ne­den bir ce­vap ve­re­mi­yor­su­nuz? Yok­sa o ser­ve­te siz mi el ko­ya­cak­sı­nız? 10 yıl­dır ül­ke­yi yö­ne­ten­ler­den bu ko­nu­da bir açık­la­ma bek­li­yo­rum! On­lar yap­ma­sa bi­le açık­la­ma gö­re­vi­ni, med­ya­da­ki ‘eh­li­leş­ti­ril­miş ay­dın­la­rı­nı­n” se­ve se­ve üst­le­ne­cek­le­ri­ni dü­şü­nü­yo­rum!..

* * *

Uğur Dün­da­r’­ın no­tu: İz­mi­r’­de ha­yal gü­cü ge­niş bir lo­bi var. Bu lo­bi, ye­rel se­çim­ler­de CHP’­nin ye­ni­den aday gös­te­re­ce­ği Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Aziz Ko­ca­oğ­lu­’nun adı­nı çiz­dir­me­ye ça­lı­şı­yor. CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu ile yap­tı­ğım rö­por­ta­ja da­ya­na­rak bir kez da­ha ve id­di­ay­la söy­lü­yo­rum: İz­mi­r’­de Aziz Ko­ca­oğ­lu yi­ne aday ola­cak­tır. Boş ye­re he­ves­le­nen­ler, avuç­la­rı­nı ya­la­ya­cak­tır!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.