Çekmeköy sonu köy ismi ile biten bir yer olsa da artık İstanbul’un güzide semtlerinden biri haline geldi…

Kendini kayıp eden birisinin sarı çamurlu yolları elinde su bidonu ile su tankerini bekleyen vatandaşları gördüğünde kendini Çekmeköy’de olduğunun anlaşılması pekte zor değildi o günlerde..

ÇAMURLU GÜNLERİN MİMARI SIDDIK ERASLAN OLDU

Ümraniye’ye bağlı olan bir köyden önce belde daha sonra ise ilçe olan Çekmeköy her gün kendine bir şeyler katarak devam etmesinin ardındaki gizli mimarlara gözler istemeden de çevrilse de görülenler görülüyor.

İşte o mimar ise bir zamanların emektar belediye başkanı Sıddık Eraslan’dan başkası değildi.

Yanlışları var mıdır  yok mudur tartışılır ama genel olarak Çekmeköy’e sahip çıkma noktasında yapmış olduğu işler onun sadakatini göstermekle beraber o çamurlu yollarda nasıl bir mücadele ederek parlayan yıldız Çekmeköy’ün tacının takılarak parlamasının önünü açmış biri oldu halk nazarında görülmekte.

SUSUZ VE YOLLARI ÇAMURLU BİR ÇEKMEKÖY

O dönemleri iyi gözlemleyenler mücadele noktasında ne gibi emek sarf ettiklerinin en büyük göstergesinin altındaki yapılaşmanın deprem öncesi ve sonrasına bağlamaktalar.

Kadıköy, Üsküdar, Şişli gibi semtlere gidildiğinde kesinlikle ayağına bulaşan bir çamurdan kimin nerden geldiği belli olan bir yer artık elit semtlerin tercihleri arasına girdi.

Belde olduktan sonra Şahinbey otobüslerine binen insanlar şimdi her ne kadar selam ve muhabbet etmeseler de o zamanlar da herkes bir birbirini tanıdığı için son durağa kadar sohbet ve muhabbet ederek devam ederdi.

Çekmeköy’de belediye başkanı Ahmet Poyraz her ne kadar 3 beldeyi birleştirip bir ilçe yaptık dese de o günlerin mimarı belediye başkanı Sıddık Eraslan gibi bir süreçte başlasaydı belki de söylemleri daha farklı olurdu diye insanlar düşünmeden edemiyor.

MADENLER DURAĞINA YÜRÜMEK ÇOK ZORDU

Yağmur yağdığında Çekmeköy Şahinbey caddesinden o zamanlarda yürümek o kadar zordu ki çamura saplanan ayakkabılarını alıp tekrar giyen insanları görmek mümkündü.

Resimde de gördüğünüz gibi gerçekten o günler bir filim şeridi gibi geçip gidiyor gitmesine de Anadolulun en güzel bir sözü de tam yerinde bir deyimle “At ölür Eşek ölür Semeri kalır, insan ölür Eseri kalır” hafızalarda kalan en güzel örneği teşkil eden Sıddık Eraslan’ı işaret ediyor.

TABELASI KALDIRILAN DOĞA PARK

Kazanımlar noktasında en güzel eserlerden bir tanesi Çekmeköy’ün güzide yeri Doğa park o dönemdeki belediye başkanı Sıddık Eraslan’ın en güzel mirası oldu.

Herkes iyi bilir. İlk girişte yine bir tabela vardı sonradan kaldırıldı. Tabelada “Doğa parkın yapımı Çekmeköy belediyesi tarafından yapılmış olup hiç bir kişinin katkısı olmamıştır” diye yazı ve tarih vardı. Artık şuan o yok.

Ağaoğlu villalarının arkasında olan bir yer o günlerde istenilse o lüks villaların parkı gibi kalabilirdi. Emeği geçenlerden Allah razı olsun ki öyle yada böyle eksiği ve fazlasıyla o yer Çekmeköy halkına kazanılmış ve bu gün spor yapılan bir yer haline gelmiş.

ÇEKMEKÖY HALA ORANIN NASIL İŞLETİLDİĞİNİ TARTIŞIYOR

O kadar haber yapılmasına rağmen hiç bir şekilde hiç bir kimseye açıklama yapılmadan hangi şartlarda kime nasıl verildiği ile ilgili hiç bir kimse bilgiye sahip değil.

Önümüzdeki seçim süresince ise AKP’nin kaşınan göbeği olacak bu yer. Çünkü herkesin kafasında bir soru işareti var ve kimse buna cevap bulamıyor..

SIDDIK ERASLAN’IN BİR ÖZELLİĞİ HERKESİ TANIYOR OLMASI

İlk Çekmeköy’e geldiğinde hiç kimse onu tanımazdı ama Sıddık Eraslan kapı kapı herkese giden birisi oldu. Cenaze ve düğünlerin dışında yoldan geçerken nerde bir açık kapı görse içeri girmekten de kaçınmadı.

O zamanların küçük Çekmeköy’ün de herkesi tanıyarak isimleri ile hitap etti. Buda ona çok şeyler kazandırdı.

Yetenek Sizsiniz yarışmasında yarı finale çıkan bir kız çocuğunu onura etme açısından ziyarete gitmeyen şimdiki belediye başkanı Ahmet Poyraz göz önünde bulundurulduğunda Sıddık Eraslan faktörünün ne kadar önemli olduğunu da görmüş olacaksınız.

Bu kadar ince detay nerden be kardeşim diyenlere ise acaba 20 yıldır Çekmeköy’lü olmam yeterlimidir sorusu sormak gelir içimden.

MAKAMLAR GEÇİCİ İNSANLAR KALICI

İşte öyle ya da böyle bir Çekmeköy serüveni birilerinin bitişi birilerinin zaferi olarak adlandırılsa da bu eserler her zaman konuşuluyor.

Resimlerde de gördüğünüz Çekmeköy’ü eser yapanlar o zamanların mücadelecileri olmuşlar.

Bu anlamda hataları yine vardır yoktur o tartışılır ama Taşdelen belediye başkanı Hüseyin Avni Sipahi’yi de unutmamak lazım. İktidar gücü olmadan hizmet o zorlu günlerde okul vb. eğitim alanlarında hizmet edebilmenin mücadelesini vermişler..

İşte hayatta böyle bir varsın bir yoksun en iyisi yokluğunda iyi konuşuluyor olarak kalabilmek hayır yapmışsan dualarla anılıp hizmet etmişsen ne ala sorun yok.. Kim ki bu ülke için taş üstüne taş koymuşsa Allah razı olsun diyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.