Çerkezköy Ticaret Odası konferans salonunda verilen konferansa ortaokul ve lise öğretmen ve öğrencileri katıldı. Prof. Dr. İbrahim Öztek konferansa başlarken, konferansı organize eden Çerkezköy Aydınlar Ocağı Başkanı öğretmen Erdem Civelek ve Okul müdürü Kadir Reis Zenginal‘a konferans öncesi Anadolu Aydınlar Ocağının birer bayrağını, şiltini ve yazmış olduğu kitaplardan taktim etti.
Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan konferansta Öztek, önce Çanakkale savaşlarında çekilmiş bir Avusturalya filmini gösterdi. İngilizler tarafından 100. Yılında gösterime sunulan filimde, Türk askerlerinin İngiliz birliği içine verdiği bir baskında küçük bir tepeye Türk bayrağını dikmeleri ve bayrağı diken Mehmetçiğin makinalı tüfek taramaları ile kopan kolunun bayrak direğinde asılı kaldığını gösteriyordu. İkinci bir örnekte ise Japonların, ilkokul öğrencilerine derslerde; kalkınmaya yönelik Japon teknolojisini, teknolojide geri kalırlarsa Hiroşima ve Nagazaki atom felaketini yeniden yaşayabileceklerini, vatan savunması örneğinde ise Çanakkale’de Türk’lerin emsalsiz bir vatan savunması yaptıklarını anlattıklarını belirtti.
Öztek’in 700 slayt eşliğinde sunduğu görsel konferansta şu önemli konulara dağindi:
*Çanakkale savaşları; dünyada benzeri olmayan bir cehennem savaşı, Türk tarihindeki en büyük acılardan birinin kanla yazılmış destanıdır.
*Dünyanın en büyük savaş güçlerine karşı kazanılan ve sömürgecilerin belinin kırıldığı bu destan, başta ulu önder Atatürk’ün ve istiklal savaşımızın kahramanlarının yaratıldığı, yeni bir millet olmanın bilincinin ortaya konduğu, özgürlük ve bağımsızlığımızın ve de bugünkü güzel Türkiye’mizin temellerinin atıldığı bir destandır.
*Bu savaş deniz ve kara savaşları olmakla beraber aynı zamanda hava savaşı idi ve böyle bir savaş dünyada ilk kez yaşanıyordu.
*Bu savaş Türk ordusuna komuta eden Alman komutanların oyalama taktikleri ile bir yıl sürdü. Böylece birinci dünya savaşı diğer cephelerde Almanların çıkarları doğrultusunda sürecekti. Halbuki Türk komutanlar, düşmanın karaya çıkmadan imhasından yanaydı. Doğrusu da buydu.
* Çanakkale savaşının askerleri ve komutanları, başta Esat Bülgat, Vehip Bülgat, Cevat Çobanlı, Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir ve Alman General Sanders savaş bitene kadar başka cephelerde savaşa devam ettiler. Bu komutanlardan bir çoğu başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş savaşımızın da komutanları oldular.