Öne Çıkanlar çekmeköy de hırsızlık Ümraniye Firma Rehberi Şehidi Çekmeköy CHPnin güçlü aday adayı Seyfettin Yıldırım adaylık müracaatını yaptı Çekmeköy de G5 selülit masajı

Bu haber kez okundu.

Çekmeköy Kışlası ikinci kez imara açıldı

2017’de 187 bin 750 metrekarelik Çekmeköy Kışlası arazisini imara açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kararın mahkeme tarafından iptal edilmesi üstüne bir defa daha devreye girdi. Planlar fonksiyon ve yapılaşma oranları değiştirilmeden tekrardan askıya çıkarıldı. Araziye altı katlı konut ve ticari yapıların inşa edilmesi planlanıyor.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre 2015 senesinde Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında ‘Askeri Hastaneler’ protokolü imzalandı. Protokole göre TOKİ’ye, Türkiye çapında inşa edeceği dokuz askeri hastaneye finansman temin etmek üzere arsa devirleri yapılacaktı. Bu kapsamda TOKİ’ye devredilen araziler arasında 187 bin 750 metrekarelik Çekmeköy Kışlası da bulunuyordu. Yapılaşmaya kapalı askeri alan olan arazi, protokol kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 senesinde imara açıldı.

TEKRARDAN PLAN HAZIRLANDI

Kışla arazisine, konut ve ticari birimler yapılmasının önünü açan planlar açılan dava neticesinde  iptal edildi. Bunun üstüne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kısa bir müddet önce, plansız kalan arazi için tekrardan plan hazırladı. Plan raporunda şu açıklama yapıldı:

“Söz konusu planların iptali istemiyle açılan davalarda bilirkişi heyetince sehven hatalı olarak değerlendirilen alanın protokol gereği askeri hastane yapılması lazımken, konut+ticaret alanı planlandığı, orman ve su mevzuatına aykırı olduğu hususlarıyla planlar iptal edilmiştir. Dolayısıyla işlevsiz kalan kent parçalarının kent ile ilişkisinin kurularak işlevlendirilmesi ve imar planlarının iptal edilmesi sonucu plansız kalan alanların kamunun kullanımına açılması planlanmaktadır.”

Bakanlığın yeni askıya çıkardığı planlarda fonksiyon ve yapılaşma oranında hiçbir değişiklik olmadı. 2017’de olduğu gibi 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda askeri alan olan imar durumu protokol gereklerini temin etmek üzere “Kentsel Meskun Alan” olarak değiştirildi.

1/1000 ve 1/5 bin ölçekli planlarda da hiçbir değişiklik yapmayan bakanlık 187 bin 750 metrekarelik kışla arazisinin 79 bin 554 metrekaresini yani yüzde 42.37’sini “ticaret+konut” alanı olarak planladı.

Yükseklik altı katla sınırlandırıldı. Bu alana; konut, iş merkezi, AVM, otel, rezidans, çok katlı mağazalar yapılabilecek. Kışla arazisinde park için 63 bin 672 metrekare, eğitim tesisleri için 15 bin 736 metrekare, sağlık tesisi için 4 bin 315 metrekare, sosyal ve kültürel tesis için 3 bin 887 metrekare, teknik alt yapı alanı için 2 bin 35 metrekare, cami için 3 bin 196 metrekare, yollara da 15 bin 445 metrekare ayrıldı.

TARIM ALANI OLARAK PLANLANMIŞTI

Kışla arazisi için hazırlanan imar planı değişikliği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından 2017 senesinde verilen görüşte; ulaşım talebini arttıracağından konunun fonksiyon ve yapılanma koşulları açısından bölge planında değerlendirilmesi uygun bulunmuştu. Planlama alanı, 2017 tarihinde onaylanan Çekmeköy İmar Planı’nda da ‘Tarım Alanı’ olarak planlanmıştı. İmar planına askı süresinde yapılan itirazlar neticesinde kışla arazisi tarım alanı sınırları dışına çıkarılmıştı.

Anahtar Kelimeler:
çekmeköyImarKışla
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.