Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dönerde fiyat tartışmaları devam ediyor. Etin kalitesinden işletmenin lokasyonuna kadar birçok faktörle etkilenen döner fiyatları bazı bölgelerde 100 gramı 200 TL’den, bazı bölgelerde ise 500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Dönerci Maydanoz Ali Kurucusu Ali Sarar, et dönerdeki fiyat artışının başlıca nedeninin hammadde maliyetlerindeki yükseliş olduğunu belirterek, “Ek olarak enerji ve lojistik maliyetleri de döner fiyatlarını belirleyen önemli etmenler arasında yer alıyor. Bu yüzden et döner tüketirken mutlaka etin kalitesine dikkat edilmesi gerekiyor. Pahalı olanın kaliteli olduğu algısı büyük bir yanlıştır. Sadece düşük fiyatlı işletmelerde değil, yüksek fiyatlı işletmelerde de döner yerken araştırma yapmak büyük önem taşıyor" dedi.
Son dönemde artan maliyetler nedeniyle döner fiyatlarına da yansımış durumda. Et fiyatlarındaki dalgalanmalar, enerji ve lojistik maliyetindeki artışlar nedeniyle restoran sahipleri zor durumda kalıyor.
Geçtiğimiz yıla göre giderlerimizi karşılaştırdığımızda şu an neredeyse 2-3 katı fazla ödeme yaptıklarını belirten Dönerci Maydanoz Ali Kurucusu Ali Sarar, “Müşterilerimize en kaliteli döneri sunmaya çalışıyoruz ancak maliyetler diğer sektörler gibi yeme içme sektörünü de etkiledi. Dolayısıyla bu maliyeti et döner fiyatlarına yansıtmak durumunda kalıyoruz. Dönerde fiyatı etkileyen en önemli faktör ettir. Eti hangi bölgeden ne şartlarla beslenen çiftçiden aldığınız çok önemli ve fiyatı da artıran önemli bir konudur. Etin dışında zaten diğer elektrik, lojistik ve hammadde giderleri oldukça geniş yer kaplıyor. Bu şartlar altında müşterilerimize en kaliteli eti sunmak adına bütçelerine en uygun şekilde sunmak adına çalışıyoruz” dedi.
Döner fiyatlarında