Çekmeköy Haber

10 Ocak’ta hatırlanan ve sonra unutulan Yerelde Gazeteci kimdir?

ÇEKMEKÖY

Yerel Gazeteci; Haberini yaptığı işadamlarından reklam almak için arkalarından koşan, özel günlerde belediyelerden aylık bülten gelecek mi diye düşünen. Olumsuz haber yaptığında tehdit alan ve ne yersin ne içersin kardeşim diyerek hatırını sorulmayandır.

10 Ocak Çalışan gazeteciler günü kutlu olsun. Olsun kardeşim olsunda söyle bakalım nasıl olsun… Ne halini soran olur. Ne hatırını soran olur. İktidara yakın isen işlerin tıkırında olursun. Yediğin önünde yemediğin arkanda olur. Gelene ağam dersin gidene paşam dersin. Ne etliye karışırsın nede sütlüye. Gören gözün görmez olur. Duyan kulağın duymaz olur. Geçinir gidersin. Peki birde iktidara uzak isen.. Vay haline vay…

Yerel Gazeteci neler yapar?

Elinde bir fotoğraf makinası ile davetlere icabet eder. Arabası yok ise yağmur çamur demez o otobüs durağında araç bekler. Katılmış olduğu programda notlarını alır. Resimlerini çeker. Haftalık veya aylık gazetesini çıkartmak için finans mücadelesi eder. Çünkü yazmak bir şeyleri ifade etmek yetmez onun için. O gazeteyi çıkarmak için birde para gerekli. Reklam almak için telefon açmaya başlar. Aradığı kişiler bazen bakarlar telefonlarına bazen ise “Aman yine bu reklam için arıyor yaa” diyerek sessize alırlar bakmak istemezler.

O yerelde gazeteci beyefendidir. Yine pes etmez. Mütevazı mücadelesine devam eder. Gazetesini çıkarmak için reklama ihtiyaç var olduğunu bildiği için yine telefon rehberinden aramaya devam eder. Birkaç kişi açar telefonu “Ya kardeşim biliyorsun. Malum ekonomik kriz. İşlerimizi bir türlü toparlayamadık. Olsa sana seve seve reklam vermeyeceğimde kime vereceğiz” der.

Oysaki ekonomik kriz var işler kesat diyen beyefendi büyük iş toplantılarında bir yemek hesabı için 3-5 bin TL hesap öder. Yani Yerel Gazeteciye bir 500 TL reklamı çok görür.

Zor şartlarda da olsa gazetesini çıkartır Yerel Gazeteci. Davet için gittiği programa yarım sayfa haber yapmıştır. Güzel bir manşet atmıştır. O programı düzenleyen kişiye gider ve çıkarmış olduğu gazeteyi verir. Gazeteyi eline alan beyefendi manşete bakar. Resimlere bakar eline sağlık der.

Sen ne yer, ne içersin. Nasıl geçinirsin diye kimse sormaz?

İstisnalar kaideyi bozmaz ama şunu diyen pek nadirdir; Ya kardeşim bu kadar emek verdin. Bizim sana ne kadar borcumuz var demez. Sen ne yersin. Sen ne içersin. Çocuklarını nasıl okutursun. Faturalarını nasıl ödersin demez.

Hiç Kimse bu soruyu sormaz. Aslında bunu tek sormayan o beyefendi değil. Belediye başkanı sormaz. Belediye başkan yardımcıları sormaz. O ilçenin kaymakamı sormaz. O ilçe belediyesinin BASINDAN SORUMLU AMA BASINA UZAK BASIN SORUMLUSU sormaz. Tüm siyasi ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri sormaz. Yerel Gazeteci sen ne yersin. Nasıl geçinirsin diye halını hatırını sormazlar.

Yılda 1 kere Ocak günü kutlanılır. Sonra hadi güle güle…

Evet, yılda bir kere. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde kutlama programları yaparlar. Kahvaltı, yemek, küçükte bir hediye. Gömlek olur, kalem olur. Ya da bir ajanda. Alsana 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz Kutlu Olsun. Projeler anlatılır. Konuşulur, sohbet edilir. Basın bizim için çok önemlidir denilir. Ama önem arz edecek hiçbir şey yapılmaz. Tebessümle güzel mutlu aile pozu verilir. Haydi, güle güle. Bir dahaki seneye görüşmek üzere……

Şimdi buraya kadar olanları sahadan gelen biri olarak kaleme almaya çalıştım. Peki olması gerek nedir sorusuna birazda cevap arayalım.

Çekmeköy’de 5-10 milyon TL etkinlik yapılıyor. Gazeteler bunun neresinde

Çekmeköy belediyesi dâhil 5-10 milyon Kültür bütçelerinden Yerel Gazeteler ne kadar destek alıyor. Hemen söyleyeyim. Yılbaşı, Kurban ve Ramazan bayramı. Buna bir kaç tanede özel günleri koyduğumuzda 5 ve 6 reklam ilanını geçmez. Buda ortalama yılda bir yerel gazeteye ödenen para 3-4 bin TL dir. Bölgemizde gerçek anlamda hizmet eden 10 Gazete var olduğunu düşündüğümüzde bu ödenen ücret tüm gazeteler için yılda 30-40 bin Türk Lirası eder. İnternet Gazetesi daha yaygın olduğunu düşündüğümüzde basılı Gazete çıkaranların sayısı 3-5 geçmez. Bu kez 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde özel program yaptığınız. Sosyal Medya hesaplarından göstermelik kutlamalar yaptığınız bölgenizdeki Gazetelere ödenen ücret bir belediye için yılda 15-20 bin Türk Lirasını geçmiyor beyler. Bence yalandan bir daha belediye olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlamayın.

Vicdanımızı sorgulamamız gerekmez mi?

Birçok Yerel Gazeteci kardeşimiz zor durumda. Sadece geçimi gazetecilik olan meslektaşlarımız zor durumda. Bu insanlar ev geçindiriyor. Çocuk okutuyor. İşçi çalıştırıyor. Peki bizim değerli yöneticilerimiz bu konuda ne yapması gerek. Bir ilçede bir Gazeteci zor geçiniyor ise ve o ilçede milyonlarca paralar Kültür Etkinlikleri adı altında harcanıyor ise kusura bakmayın arkadaşlar biraz vicdanımızı sorgulamamız lazım diye düşünüyorum.

Çekmeköy belediyesi Basından Sorumlu Müdür ne iş yapar. Derhal istifa etmeli

Ne iş yapar bu müdür bey. Ne proje üretir. Ne basın ile ilgili yılda bir kere kutlamadan başka ne iş yapar. Ne iş yapar bu yöneticiler. Çekmeköy belediyesi binasında Gazetecilerin bir araya gelebileceği bir basın odası yapılamaz mı? Kendilerine Gazete çalışma ofisi açamayan arkadaşlarımız yada her gazete için bir masa sandalye tahsis ederek onların daha iyi haber yazabilmeleri için yerler hazırlanamaz mı? Her yerel Gazetesi olan arkadaşlarımıza belirli bir Maaş ve SGK ‘arını belediyeler tarafından ödenemez mi? Gayet güzelde yapılır. O gazeteci bana burada imkânlar verildi gören gözüm kör olsun. Duyan kulağım duymaz olsun derse bu iş yine olmaz. Herkes haklı ne ise onu yazacak. Olumlu yada olumsuz. Yöneticilerde bu duruma hoş görü ile yaklaşacak.

Bir kurumda yanlış giden bir şeyler yok ise. O kurumda usulsüzlükler yok ise. O kurumda rüşvet, yolsuzluk ve hırsızlık yok ise. Bunlar olmamasına rağmen elinde belge ve bilgi olmadan yalan haber yapan her kim var ise onu Çekmeköy meydanında herkes taşlamalı. Ama bu usulsüzlüklerin olduğunu belgesiyle ve bilgisiyle haber yapan bir Gazeteci var isede oda herkes tarafından ödüllendirilmeli.

Yerel Gazeteler için 10 milyon değil 1 Milyon bütçe ayırın sizi Dünya tanısın

Konuyu toparlamak gerekiyor ise ; 2019 yılında bir seçime gireceğiz. Parklar, bahçeler, yollar, köprüler tatbikîde hizmet noktasında tüm adayların projelerinde ana maddeler olarak yerlerini alacaktır.

İşte alın size Yerelde Gazeteciler projesi. Bir ilçeyi en iyi tanıtacak olan o ilçenin gazeteleridir. Onlar suskun olur ise o ilçede suskun olur. Onların sesi gür çıkar ise o ilçenin de sesi gür çıkar. Kültür etkinlikleri gibi yılda 5-10 milyon Türk Lirası harcamaların yapıldığı bir ilçede o ilçenin Yerel Gazetelerine 1 milyon Türk Lirası bir bütçe ayırın bakın o ilçenin tanıtımı nasıl oluyor. Bırakın sizi İstanbul. Sizi Dünya tanır..

25 yıldır Çekmeköy’de ikamet eden biri olarak. Yerelde Çekmeköy Haber olarak 15 yıldır faaliyet gösteren bir Gazete olarak böyle bir yazı yazma hakkımızın olduğunu düşünen biri olarak DİYORUMKİ; Yerelde Gazetecileri sadece 10 Ocak’ta hatırlamayın.

Yorumlar (1)

Serkan Suslu 5 Yıl Önce

Daha ne yazılır diye düşündüm ama bulamadim. Tebrik ediyorum

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.