Polisomnografi; horlama, uyku apnesi, uykuda periyodik bacak hareketleri gibi uyku bozuklularının tanısında kullanılan ve gece uykusu boyunca hastanın beyin dalgalarının, göz hareketlerinin, solunum faaliyetlerinin, kanındaki oksijen yüzdesinin ve kas aktivitesinin ölçülmesi ile yapılan incelemenin adıdır.

Polisomnografik inceleme yapılacak hasta, hekimin önerdiği saatte uyku merkezine gelir. Hastanın gelmeden önce evinde banyo yapması elektrotların cilde daha iyi yapışmasına ve bu sayede daha net bir kayıt alınmasına olanak sağlar.

Hasta, polisomnografinin yapılacağı gün gündüz uyumamalı, alkol almamalı ve çay kahve gibi uyku düzenini bozan içecekleri aşırı miktarda tüketmemelidir. Ayrıca, yine uykunun doğal seyrini bozacak uyku verici ya da sinir yatıştırıcı ilaçlar test günü kullanılmamalıdır.

Hasta, uyku merkezine geldiğinde bir süre istirahat ettikten sonra uyuyacağı odasına alınır. Yatak odası hastanın evindeki konforu aratmayacak özellikte olmalıdır. Merkezimizdeki yatak odalarında ses yalıtımı sağlanmış olup klima mevcuttur ve odalarımız yeterli büyüklüktedir.

Yatak odasına alınan hasta, evinden getirdiği kendi pijamasını ya da uyku kıyafetlerini giyer. Uyku teknisyeni, hastaya yapılacak işlemleri anlattıktan sonra kayıt için gerekli elektrotları bağlamaya başlar. Kayıt esnasında beyin dalgalarını izlemek için saçlı deri ve kulak arkasına, göz hareketlerini incelemek için her iki göz yakınına, kas hareketlerini izlemek için çeneye ve kalp elektrosunu alabilmek için göğüse özel yapıştırıcısı ile elektrotlar yapıştırılır. Erkek hastaların sakal tıraşı olup merkeze gelmesi elektrotların yapışmasını kolaylaştır. Hastanın kanındaki oksijen miktarını ölçmek için hastanın parmak ucuna, horlamasını takip etmek için boynuna ve nefes alıp vermesini izlemek için burnuna sensörler takılır. Yapıştırılan tüm bu elektrotlar ve sensörler, hastanın rahat uyumasını engellemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Tüm bu elektrot ve sensörlerden çıkan kablolar, hastanın göğsüne bir bandajla takılan ve yaklaşık 10 * 10 cm boyutundaki cihaza bağlanır.

Elektrotların bağlanmasından sonra, incelemeyi takip edecek teknisyen izleme odasına çekilir ve bilgisayar üzerinden hastanın elektrotlar aracılığı ile elde edilen tüm sinyallerini izlemeye ve kayıt etmeye başlar. Ayrıca yatak odasında bulunan bir kamera ile hastadan tüm gece boyunca görüntü kaydı alınır.

Hastaya uyuması için herhangi bir ilaç verilmez. Yani, hasta uyutulmaz ve kendi doğal uykusu sırasında kayıt yapılır. Yine test esnasında bağlanılan elektrotlarla hastaya hiçbir şekilde elektrik akımı verilmez. Tersine, hastanın vücudundaki doğal elektrik, gelişmiş cihazlarla kayıt edilir.

Gece boyunca alınan görüntü kayıtları teknisyen odasından izlendiğinden, hastanın herhangi bir ihtiyaç halinde kalkması ya da uyanması durumunda teknisyen, odaya gelerek kendisine yardımcı olacaktır.

Bu şekilde sabaha kadar uyuyan hasta, uyandığında, elektrotlar teknisyen tarafından sökülecek ve test sonlanacaktır.

Tüm gece boyunca alınan kayıtlar ertesi gün hekim tarafından bilgisayar ortamında analiz edilecek ve sonuçlar rapor halinde hastaya verilecektir.

concorde concordia versicherung
zofran zydis 4 mg zofran zydis hinta
amoxicillin endikasyonlar amoxicillin antibiyotik fiyat
feldene ampolla feldene gel
rx pharmacy card viagra manufacturer coupon
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.